Laks
Myndighetenes anbefalinger av omega-3
Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.

Myndighetenes anbefalinger

Myndighetenes anbefalinger av omega-3


Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.


Laks

Hvorfor skal du spise omega-3?

Det er gjort over 10 000 vitenskapelige studier på effekten av omega-3. De fleste er positive, og viser en klar sammenheng mellom inntak av omega-3 fettsyrene EPA og DHA og opprettholdelsen av god hjerte, hjerne og øyehelse.


Både European Food Safety Authority (EFSA), WHO og Nordisk ministerråd har inkludert omega-3 fettsyrer i sine næringsstoffanbefalinger.


Helsemyndighetene i Norge har foreløpig ikke en egen anbefaling på inntak av marint omega-3, men anbefaler at totalt omega-3 (plante omega-3 + marint omega-3) bør utgjøre 1 energiprosent i kostholdet. EFSA anbefaler for friske personer et daglig inntak på 250 mg marint omega-3. Dette utgjør cirka 0,1 energiprosent.


Sjømat er en viktig bestanddel i et variert kosthold, i tillegg til at regelmessig inntak av omega-3 fettsyrene EPA and DHA fra sjømat har dokumentert helseeffekt på hjerte, hjerne og syn. Ved å spise en torskemiddag (150g) og en laksemiddag (150g) i uken vil anbefalingene fra EFSA for inntak av marint omega-3 være dekket. For å dekke anbefalingene for vitamin D, trengs det derimot et høyere inntak av feit fisk, for eksempel sild.


Matvarekilder

EU har godkjent helsepåstandene ovenfor, og stadfester et minimumskrav på 250 mg EPA/DHA daglig for å oppnå ønsket effekt.


I fet fisk som laks, ørret, makrell og sild finner du det sunne fettet i selve fiskekjøttet og under skinnet. Magrere fiskekjøtt som torsk og sei inneholder mindre fett, disse fiskeslagene lagrer nemlig fettet sitt i leveren.


Omega-3 i mat

Matvare EPA mg/g DHA mg/g
Opprettslaks 9,4 14.7
Opprettsørret 11,7 17,1
Torskefilet 1,0 1,8
Reker 2,2 1,8
Røkelaks 7,4 11,8
Makrell i tomat 9,7 17,6
Tomatsild 2,7 3,8

Kilde: Matportalen.

For å dekke ditt daglige behov for både EPA og DHA kan du for eksempel:

  • Spise ca. 60 gram laks (564 mg EPA / 252 mg DHA)
  • Spise ca. 130 gram makrell i tomat (1261 mg EPA / 247 mg DHA)
  • Spise 2,5 kilo torskefilet (2500 mg EPA / 250 mg DHA)

Spiser du 2 kapsler Fri Flyt Omega-3 per dag får du i deg 300 mg EPA og 216 mg DHA, i tillegg til det du får i deg gjennom maten du spiser.


Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.



Helsedirektoratet

Nordic Nutrition Recommendations

WHO

NIFES