omega-3
Myter og fakta om omega-3
Det viktigste langkjedede omega-3 fettsyrene er ALA, EPA og DHA. ALA finnes i enkelte vegetabilske oljer, mens EPA og DHA finnes i fisk og sjømat. Det fleste helsefordelene av omega-3 gjelder i sammenheng med EPA og DHA.

Myter og fakta om omega-3

Myter og fakta om omega-3


Det viktigste langkjedede omega-3 fettsyrene er ALA, EPA og DHA. ALA finnes i enkelte vegetabilske oljer, mens EPA og DHA finnes i fisk og sjømat. Det fleste helsefordelene av omega-3 gjelder i sammenheng med EPA og DHA.


omega-3


Vet du forskjellen på myter og fakta om omega-3?

Du vet kanskje at inntak av omega-3 er bra for helsa. Men er du egentlig klar over hvorfor det er slik og hvordan du skal få i deg disse såkalte essensielle fettsyrene? Vi har tatt en titt på noen myter og fakta om omega-3.


Kroppen produserer selv omega-3 fettsyrene

Delvis Feil: Omega-3 fettsyrene er med på beskytte alle cellene i kroppen vår og er byggesteiner for både kropp og hjerne. Derfor trenger alle omega 3 – fra barn til eldre.


Kroppen din kan produsere litt av de langkjedede fettsyrene EPA og DHA dersom du spiser ALA, men konversjonsraten kan være lav. Faktisk kan så lite som 1 % av ALA fettsyren du spiser bli konvertert til EPA og DHA i kroppen din. Fisk og annen sjømat er gode kilder til omega-3 fettsyrer, som også er grunnen til at de anbefales å inkluderes i kostholdet. Hvis man ønsker et stabilt inntak av omega-3 fettsyrer, kan man ta et kosttilskudd som supplement til sitt daglige kosthold.


Fett er farlig

Delvis feil/Delvis riktig: Mange av oss kutter fett i kostholdet fordi vi tror det er usunt. Men det finnes ulike typer fett –både usunt og sunt fett – og kroppen vår trenger de sunne fettsyrene. Det handler i stedet om å velge riktig type.


Det sunne umettede fettet inneholder omega-3 fettsyrer som har flere viktige fysiologiske funksjoner. Det er de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har en dokumentert effekt på helsen vår. EPA og DHA er godt for hjerte, hjerne og syn. ALA kan omdannes til EPA og DHA i kroppen, men denne prosessen er som tidligere nevnt, ikke alltid så effektiv. Fisk og annen sjømat anbefales derfor i kostholdet. Hvis man ønsker et stabilt inntak av omega-3 fettsyrer, kan man ta et kosttilskudd som supplement.


Det finnes ikke bevis på at omega-3 har en helseeffekt

Feil:Det er gjort over 10 000 vitenskapelige studier på effekten av omega-3. De fleste er positive, og viser en klar sammenheng mellom inntak av omega-3 og opprettholdelsen av god hjerte, hjerne og øyehelse.


De fleste får i seg nok omega-3 gjennom maten vi spiser

Delvis feil: Omega 3-fettsyrer som EPA og DHA som finnes i fet fisk, som laks, sardiner, makrell og tunfisk. I tillegg til omega-3 inneholder fisk også andre sunne næringsstoffer og derfor anbefaler Helsedirektoratet oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk.


Det er imidlertid mange som ikke spiser nok fisk i hverdagen. Derfor mener VNP at et tilskudd av omega-3- fettsyrer være godt for deg, i tillegg til å spise matvarer som er naturlig rike på omega-3. Men tilskudd kan ikke erstatte et sunt kosthold.


Det er like viktig å øke inntaket av omega-6 som omega-3 tilskudd

Feil: I dagens kosthold er det ikke en utfordring å få i seg nok omega-6 fettsyrer. Snarere tvert imot, fordi innholdet av omega-6 har økt i mange typer mat, som kjøtt, egg og melkeprodukter.


Det bør være en balanse mellom omega-6 og omega-3 inntaket, fordi disse fettsyrene konkurrerer under prosessen for opptak i kroppen. Ettersom vi i dag får i oss mye omega-6 anbefaler VNP enten å senke inntaket av omega-6 eller øke inntaket av omega-3.


Ta tran i måneder med navn som inneholder bokstaven R

Feil:Denne anbefalingen var basert på at tran i gamle dager var hovedkilden til vitamin D.


Om sommeren danner kroppen vitamin D når den blir utsatt for sollys, det var derfor hovedsakelig anbefalt å ta tran i vinterhalvåret. Mange setter fortsatt likhetstegn mellom tran og omega-3, og tror derfor at man bare trenger omega-3 i vinterhalvåret. Men slik er det altså ikke!


Tar du et kosttilskudd med omega-3 er du sikret at du får dekket behovet

Delvis feil: Det opereres med forskjellige måter å oppgi innholdet av omega-3 i et kosttilskudd på. Noen produsenter nøyer seg med å føre opp mengden fiskeolje, noen oppgir mengden omega-3, mens andre igjen oppgir både total mengde omega-3 og herunder innholdet av EPA og DHA.


Enkelte produkter er nemlig ikke konsentrerte nok til å dekke ditt dagsbehov for EPA og DHA, på tross av høyt innhold av fiskeolje.


Et godt omega-3 tilskudd skal ha et høyt innhold av fettsyrene EPA og DHA.


  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til hjertets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 fettsyren DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.
  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til å opprettholde normale triglyseridnivåer i blodet. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 2 gram DHA i kombinasjon med EPA. Et samlet daglig inntak av EPA og DHA bør ikke overstige 5 g.


Ref. PP-FRI-NOR-0434