Derfor bør du spise blåbær!
Derfor bør du spise blåbær!
De er smaker godt, de vokser vilt i Norge og de er fulle av antioksidanter!

Derfor bør du spise blåbær!

Derfor bør du spise blåbær!


De er smaker godt, de vokser vilt i Norge og de er fulle av antioksidanter!


Derfor bør du spise blåbær!

Å spise blåbær regelmessig kan gi helsegevinster. Norske ernæringseksperter har kåret blåbær til en av de fem sunneste matvarene du kan spise. Og ingen grunn til å fortvile over at blåbærsesongen er over - frosne bær er nemlig et utmerket alternativ fordi de beholder det samme næringsinnholdet.


Høyt nivå av flavanoider

Forskning har påvist at det lille blå bæret, som er Norges vanligste viltvoksende bærslag, har et svært høyt nivå av C-vitaminer og antioksidanter. Antioksidanter finnes i mange varianter og en type som blåbær inneholder store mengder av er flavanoider.


Virkningen av flavonoider på mennesker ble først omtalt på 1930-tallet, da Nobelprisvinneren Albert Szent-Györgyi oppdaget at det fantes plantestoffer som hadde en lignende virkning som C-vitamin.


Fra gammelt av har planter med høyt flavonoidinnhold blant annet vært brukt i folkemedisinen mot en rekke plager. I Østen er grønn te er en av de viktigste flavonoidkildene i kostholdet.


Antocyaniner - fargestoffene som fører til at visse frukter og grønnsaker er blå, røde eller lilla - hører til stoffgruppen flavanoider. Antocyaninnholdet i blåbær er høyere enn i både jordbær, bringebær og tranebær.


Beskytter kroppens celler

Reaktive oksygenforbindelser, som frie radikaler, dannes hele tiden i kroppen som et biprodukt når vi forbrenner oksygen.


Når produksjonen av skadelige oksygenforbindelser blir høyere enn det kroppen klarer å bryte ned ved egen hjelp, dannes det oksidativt stress, som er en form for skadelig oksidasjon.


Noen vitaminer og en del andre stoffer i maten kalles antioksidanter fordi de kan motvirke oksidativt stress på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler og organer må beskyttes mot skadelig oksidasjon.


For syn og immunforsvar

I dag finnes det også kosttilskudd som benytter seg av de mange gode stoffene som finnes i blåbær.


Argus Blåbær fra Vesterålen Naturprodukter er et kosttilskudd med blåbærekstrakt, kombinert med lutein, sink og selen, vitamin A og vitamin E. Vitamin A, sink og selen bidrar til å opprettholde normalt syn og til immunsystemets normale funksjon. Vitamin E og selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stressKilder:

Opplysningskontoret for Frukt og Grønt

Norsk Opplysningskontor for Helsekost

www.forskning.no