Høstmat
Deilig og sunn høstmat
Om høsten er det godt med smakfull mat som varmer litt ekstra. Dessuten er det et fantastisk utvalg av ferske råvarer fulle av gode næringsstoffer. Vi gir deg inspirasjon til herlig høstmat!

Deilig og sunn høstmat

Deilig og sunn høstmat


Om høsten er det godt med smakfull mat som varmer litt ekstra. Dessuten er det et fantastisk utvalg av ferske råvarer fulle av gode næringsstoffer. Vi gir deg inspirasjon til herlig høstmat!


Høstmat

Om høsten er ikke mangel på gode og ferske råvarer, fra lammekjøtt til frukt, bær og grønnsaker. Nå er tiden inne til å finne frem grytene å kose seg på kjøkkenet.

Høstmaten er dessuten full av næringsstoffer kroppen trenger for å holde seg i gang.


Rotgrønnsaker – vitaminer og naturlig fiber

Høsten gir oss en rekke rotgrønnsaker, og mange av disse gjør seg svært godt i suppe. Hva er vel bedre enn lun grønnsakssuppe med ferskt brød på en kald dag! Suppe er ikke bare godt og mettende, men også et billig måltid - samt en enkel måte å introdusere flere grønnsaker inn i kostholdet.

Koker du dobbel porsjon kan du fryse ned til senere.


Varmende grønnsakssuppe

2 båter hvitløk
2 ss revet frisk ingefær
1 stk løk
1 stk purre
1 stk knollselleri (sellerirot)
3 stk gulrot
½ stk kålrot
2 l grønnsakbuljong (utblandet)
hakket frisk timian
smak til med salt og pepper

Finhakket hvitløk, revet ingefær og løk i terninger freses lett i smør før det tas over i en kjele med varm grønnsakbuljong. Purreringer, sellerirot-, gulrot- og kålrotterninger freses lett i smør før de også tas over i den varme buljongen.

Kok til alt er mørt, ca. 10 minutter. Suppen smakes til med salt og pepper. Dryss over litt finhakket frisk timian ved servering. Om ønskelig, kan du tilsette kjøtt- eller kyllingbiter eller pølser i skiver. Grov gjærbakst er godt til.


Plommer – et sikkert høsttegn

Om høsten kommer endelig de saftige plommene. Mange synes plommer er best å spise som de er, men du kan også bruke dem til sylting, i paier og bakverk som denne plommekaken vi gir deg oppskriften på.

Plommer har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Oppbevar plommene i kjøleskap ved 2–4 ºC.


Plommekake

175 g smør
2 dl brunt sukker
10 stk plomme
1 ts vaniljesukker
3 stk egg
1 dl hvetemel
1 dl finmalte mandler

Sett ovnen på 180°C. Bruk en kake- eller paiform. Smør den med litt smør før du legger i bakepapir (slik at det fester seg).

Smelt 2 spiseskjeer smør og hell i formen på bakepapiret. Dryss over 3 spiseskjeer av det brune sukkeret. Del plommene i to og fjern steinene. Legg plommene i formen med skinnsiden ned. Ha resten av smøret, resten av det brune sukkeret og vaniljesukker i en kjøkkenmaskin. Kjør i noen sekunder.

Tilsett et egg av gangen og rør godt mellom hver gang. Tilsett mel og finmalte mandler og kjør igjen. Helles over plommene. Stek kaken midt i ovnen i ca. 50 minutter. Avkjøl. Kaken smaker nydelig med litt vaniljekesam eller is til.


Fisk og omega 3 året rundt

Fisk og annen sjømat har et høyt innhold av mange næringsstoffer, og er en god kilde til både proteiner, flerumettede marine omega-3 fettsyrer, vitamin D, vitamin B12, selen og jod.

Fet fisk som laks inneholder aller mest omega-3 fettsyrene, og heldigvis passer laks året rundt. Laks kan kombineres med spennende smaker som i denne oppskriften med en asiatisk vri som varmer godt på en høstdag!


Laksegryte på asiatisk vis

500 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ts curry paste, rød
2 ts olje
1 stk sitrongress
1 stk aubergine
3 stk limeblad
3 dl kokosmelk
4 dl fiskebuljong
2 ts fish sauce
200 g pak choy (evt. kinakål)
100 g aspargesbønner
salt

Skjær laksen i terninger. Surr curry paste og olje i en gryte. Bank sitrongress og skjær aubergine i biter.

Ha sitrongress, aubergine og limeblad i gryten sammen med kokosmelk, fiskebuljong og fish sauce. Kok opp, sett ned varmen og la den koke i 10 minutter. Skjær pak choy (kan erstattes med kinakål) i biter, del aspargesbønnene og ha alt i gryten. Kok i ca. 5 minutter og smak til med salt. Ha lakseterningene i gryten og la de trekke i 2-3 minutter.

Server gryten med kokt ris.

Ref. PP-PWP-NOR-0008