grønnsaker
Dette blir mattrendene i 2018!
Alger, pulver og røtter er noe av det vi kommer til å spise i 2018 ifølge ekspertene.

Dette blir mattrendene i 2018

Dette blir mattrendene i 2018!


Alger, pulver og røtter er noe av det vi kommer til å spise i 2018 ifølge ekspertene.


grønnsaker

Vi blir stadig mer opptatt av mat og ønsker å ha et sunt, spennende og bærekraftig kosthold. Vi prøver i større grad ut nye ingredienser og kjøkken fra forskjellige verdensdeler. Samtidig forventer vi at matproduksjonen skal være miljøvennlig og bærekraftig. Dette er noen av trendene ekspertene spår vil slå til på matfronten i 2018.


Bevissthet rundt mat

Matbevissthetstrenden fortsetter neste år. Mange er allerede opptatt av at mat ikke bare skal være sunn, men kanskje også økologisk, Fair Trade og frittgående.


I tillegg har vi blitt mer interessert i å vite hvor maten vår er dyrket, alet opp eller produsert. Mange matprodusenter følger nå matstandarder hvor man må kunne spore produktene hele veien tilbake og hvor den må følge visse etiske retningslinjer for produksjon eller opphav.


En annen trend som spås å vokse seg sterkere i 2018 er «food waste»-bevegelsen. Det handler om å redusere matsvinnet – både i produksjonen og maten vi kaster. Rester fra råvareproduksjon blir brukt til nye produkter og vi blir mer bevisste på at mye mat kan brukes også etter holdbarhetsdatoen har gått ut.


Vi tilsetter pulver med vitaminer og antioksidanter

Ifølge den amerikanske matgiganten Wholefoods, er pulver en het ny trend i 2018.


Pulver laget av macaroten - en rotgrønnsak proppet med mineraler og vitaminer som ligner litt på reddik, matcha – som er pulveriserte teblader fulle av antioksidanter og god, gammel kakao er noen av pulverne som spås at vil bli mer og vanlig som tilsetning i smoothie, jus, supper og annen mat.


Vi bruker hele planten

De fleste av oss kaster nok i dag brokkollistilken i søpla, men i 2018 vil det bli trendy å bruke alle elementer av grønnsakene når vi lager mat. Det vil si at både stilken og roten skal med. Dette er en videreføring av «food-waste» trenden hvor vi kutter ned på matsvinnet.


Det vil komme kokebøker som viser oss hvordan vi kan bruke hele planten i hverdagsmaten, og kokker vil blir mer kreative i bruken av «rot-til-stilk-tilberedning».


Roser er røde…

De siste årene har en del trendy cocktailbarer hatt drinker med ingredienser som hylleblomst og lavendel på menyen. I 2018 vil blomstertrenden fortsette, ifølge Wholefoods. Hylleblomst og lavendel er med videre, men vi kommer også til å se hibiskus og roser brukt som aroma i mat og drikke, ifølge supermarkedkjeden.


Alger er supermat

Alger er svært bærekraftig mat som lar seg dyrke frem raskt og uten belastninger på miljøet. Dessuten er de rike på mineraler og vitaminer. I asiatiske land som Kina, Korea og Japan har man spist rikelig med alger til alle tider – både tørket, kokt og fersk.


I Norden har vi vært mindre tilbøyelige til å spise alger, men nå tror man at det kommer et skifte. Vi blir nemlig hele tida mer åpne for nye smaker og konsistenser. Alger er dessuten både kortreiste og naturlige.


Alternativ til sukker

Sukker kommer enda mer under angrep i 2018 skriver Specialty Food Association’s Trendspotter Panel.


Forbrukerne vil i økende grad ha sunnere mat inkludert alternativ til sukker. Honning er en av vinnerne i denne kategorien. Men også sirup fra dadler, durra og jordskokk, i tillegg til balsampære, vil komme som alternativer til sukker.


Ref. PP-CLV-NOR-0269