Gresskar
Gresskar er rikt på A-vitamin
Ikke kast innmaten når du skjærer ut Halloween-gresskaret! Gresskar er nemlig sunt og passer like godt i baksten som i middagen.

Gresskar er rikt på A-vitamin

Gresskar er rikt på A-vitamin


Ikke kast innmaten når du skjærer ut Halloween-gresskaret! Gresskar er nemlig sunt og passer like godt i baksten som i middagen.


Gresskar

Halloween er natten før allehelgensdag den 31.oktober. Halloween har egentlig opprinnelse fra England og Irland, men er nok mest kjent som en amerikansk tradisjon her hjemme. Dagen feires nå i hele den vestlige verden. Også i Norden har det vært vanlig å feire Halloween siden 2000-tallet.


Gresskaret hører med på Halloween, og mange av oss har tatt opp tradisjonen med å skjære ut skumle gresskarlykter. Men kast for all del ikke innmaten! Ikke bare smaker det godt, gresskaret er både kalorifattig og full av betakaroten, vitamin-A og fiber.


Allsidig

Gresskar har en mild og søt smak. Særlig kommer sødmen ut når den blir varmebehandlet. Du kan både steke, koke, bake og dampe gresskar. Bruk den gjerne i supper, gryter, kaker eller som tilbehør.


Du kan dessuten spise gresskarfrø rå eller riste dem i stekepannen som snacks. Frøene brukes ofte også i bakst, frøblandinger og salater.


A-vitamin

Det er den oransje fargen på gresskaret som avslører at den en god kilde til vitamin A. Der sitter nemlig fargestoffet betakaroten som kroppen omdanner til A-vitamin.


A-vitamin bidrar til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn, og bidrar dessuten til immunsystemets normale funksjon og normal omsetning av jern.


Mineraler

Gresskar inneholder også fiber og en del mineraler som kalsium, kalium, jern, kobber og fosfor, i tillegg til vitamin B, C , E og K.


Dette er dessuten en kalorifattig grønnsak – du får bare i deg 18 kalorier per 100 g kjøtt!


Hva kan du lage?

Det er mange muligheter for hva du kan lage med gresskar. Pumpkin pie er en kjent amerikansk klassisk dessert som smaker fortreffelig. Baker du gresskarterninger i ovnen får du kjempegodt middagstilbehør. Suppe er en klar favoritt.


Gresskar passer veldig bra i supper, og smaker veldig bra, f.eks. sammen med løk og gulrot Prøv denne nydelige gresskarsuppen som helt sikkert kan bli en ny favoritt både hos store og små!


Gresskar og gulrotsuppe


INGREDIENSER


6 porsjoner

500 g gulrot

1 stk løk

500 g gresskar - kun kjøtt

75 g smør

1,2 l vann

1,2 dl hvitvin

3 stk kyllingbuljongterning

1 ss flytende honning

3 dl matfløte

smak til med salt og pepper

litt finhakket kruspersille


Fremgangsmåte

Skrell gulrøtter og løk og del det i biter. Ta kjøttet ut av et gresskar og rens det for frø. (Dette kan være litt sølete, så bruk engangshansker). Spar på frøene - disse kan brukes. Skjær kjøttet i terninger og kjør det til puré i en foodprosessor.


Ha smør i en stor kjele og stek grønnsakene og gresskarpureen på middels varme i ca. 5 minutter. Tilsett vann, hvitvin, smuldret kyllingbuljong (du kan bruke grønnsaksbuljong om ønskelig) og honning.


La suppen få et oppkok. Sett deretter ned varmen til middels og la den småkoke i ca. 30 minutter eller til gulrøttene er møre.


Bruk en stavmikser, e.l. til suppen har en jevn og fin konsistens. Tilsett fløte og la suppen småkoke videre i ca. 7 minutter. Synes du suppen er for tykk, kan du tilsette mer væske.


Smak til suppen med salt og pepper og server den med litt finhakket kruspersille, toast eller annet godt brød til.Ref.nr.: PP-FRI-NOR-0311