Avocado
Smarte og sunne mellommåltider
Når du blir oversulten er det lett å ta usunne valg. Derfor er det anbefalt å spise mellommåltider i løpet av dagen. Men det finnes enkle, sunne og gode snacks du kan spise med god samvittighet!

Smarte og sunne mellommåltider

Smarte og sunne mellommåltider


Når du blir oversulten er det lett å ta usunne valg. Derfor er det anbefalt å spise mellommåltider i løpet av dagen. Men det finnes enkle, sunne og gode snacks du kan spise med god samvittighet!

Avocado

Det er anbefalt å spise hver 3-4 time, men for mange av oss kan det ofte gå lenger mellom lunsj og middag og man trenger noe for å holde det gående. En del liker dessuten å kose seg med noe godt om kvelden.

Når du er sulten, slapp og blodsukkeret synker er det imidlertid lett å ta raske og usunne matvalg. Hvem har ikke vært på farta med tom mage og valgt boller, snop eller pølse som snacks.

De fleste av oss har behov for ett eller to mellommåltider i løpet av dagen. Disse er med å bidrar til en jevn og god måltidsrytme og forhindrer søtsug, småspising og humørsvingninger. Vi gir deg tips til deilige mellommåltider som også er gode for kroppen!


Hvor mye skal du spise

Med mellommåltid mener vi altså små, sunne måltider som spises mellom hovedmåltidene, og som gjør det enklere å holde ut til neste måltid. De nordiske kostholdsanbefalingene sier at voksne bør spise tre hovedmåltider i løpet av dagen - frokost, lunsj og middag. I tillegg anbefales det å spise ett til to mellommåltider.

Generelt sier man at et mellommåltid bør bidra med 100–250 kcal, men dette er helt individuelt og kommer an på hvor mye du ellers spiser, aktivitetsnivået ditt og kroppsstørrelsen. Dessuten spiller det også inn hvor lenge det er til neste måltid.

Trikset er altså rett og slett å spise riktig mat og riktig mengde! Noen ganger er det nok med en frukt, grønnsaker eller en neve nøtter, andre ganger trenger vi litt mer for å dempe sulten. Det er lurt å være forberedt og ta med sunne snacks på jobben eller på reise.


Smoothie

Allerede på 1960-tallet var smoothie en kjent drikk og et begrep i USA. Her i nord var det ikke før på begynnelsen av dette århundre at vi ble introdusert til smoothien. I dag har imidlertid svært mange av oss en blender eller smoothiemaskin på kjøkkenet.


Smoothie kan være frokost, et lite mellommåltid når du blir sulten eller en deilig dessert. Den kan lages av forskjellige typer frukter, bær eller grønnsaker. Vil du at den skal være mer mettende kan du tilsette nøtter, banan eller yoghurt. Eller tilsett havregryn og korn i frokostsmoothien.


Avocado – grønn, god og full av sunne fettsyrer

Avocado er en fet frukt som gir langvarig metthetsfølelse – derfor passer den godt som en del av mellommåltidet. Dessuten er den full av næringsstoffer – blant annet C- og E-vitamin og fettsyrer. Spis den gjerne som pålegg på grovt brød eller knekkebrød.


Grønnsaker, frukt og bær med tilbehør

Paprikastrimler, agurkbiter, gulrot og sukkererter er sunne snacks som smaker ekstra godt med kesamdipp. Eller fyll en speltlompe med litt grønnsaker, kokt skinke og en spiseskje cottagecheese. En råkostsalat kan også være nydelig, bruk gjerne også eple, egg, skinke eller kalkunskinke i salaten.


Frukt er godt som snacks alene, men smaker også fortreffelig med litt ekstra tilbehør. Skjær gjerne opp frukt og bland med lettyoghurt og en liten neve nøtter. Bær smaker godt med cottage cheese – spre gjerne også over litt nøtter. En annen søt men sunn fristelse er yoghurt naturell med litt honning, müsli og bær.


Avocado-smoothie (frukt.no)

Avokado i smoothie? Ja visst, det er kjempegodt. Sammen med blåbær og banan blir dette sommerens drikk.

Ingredienser
2 porsjoner

  • 1 stk banan
  • 2 dl blåbær
  • ½ stk avokado
  • 1 dl vaniljeyoghurt
  • 6 stk isbiter


Kilde: frukt.no, Side2, Matprat


PP-CLV-NOR-0194