Blåbær
Nå er det endelig blåbærsesong!
Juli og august betyr blåbærplukking for mange av oss. Ikke bare er det veldig godt, men du kan også med god samvittighet spise store mengder av dem!

Nå er det endelig blåbærsesong

Nå er det endelig blåbærsesong!


Juli og august betyr blåbærplukking for mange av oss. Ikke bare er det veldig godt, men du kan også med god samvittighet spise store mengder av dem!


Blåbær

Blåbær er rett og slett små smaksbomber. De trenger lite forberedelser før de spises, bare skyll dem i kaldt vann så er de klar til servering.


Blåbær er nydelige friske som snacks, gjerne sammen med oppskåren frukt, eller i en frokostblanding. Du kan også lage en deilig dessert med friske blåbær og vaniljekesam eller fløte og litt sukker. Blåbær er også veldig godt i pai eller muffins.


Blåbær er tradisjonelt ettertraktet til safting og sylting, og spilte i tidligere tider en viktig rolle i matauken. Blåbærsaft er nydelig drikke, og blåbærsyltetøy er fortsatt en favoritt på pannekaker og vafler. Hvis du liker smoothies er friske blåbær supergode å ha i. Hverdagssnop!


Forskjellige typer blåbær

I Norden tenker de fleste av oss på det viltvoksende bæret vi finner i skogen på sensommeren når vi snakker om blåbær. Disse godsakene vokser på en flerårig dvergbusk som tilhører lyngfamilien. Den nordiske blåbærsesongen er dessverre kort, men i løpet av noen få sensommeruker produseres noe av det aller beste nordisk flora kan by på!


I butikkene kan du derimot kjøpe ferske blåbær så og si hele året, men dersom du har smakt dem har du sikkert oppdaget at det slett ikke er snakk om samme bær. Disse bærene kommer opprinnelig fra en beslektet buskvekst i Nord-Amerika, hvor de kalles blueberry.


Fersk eller frossen?

De kultiverte nordamerikanske hageblåbærene du finner i ferskvaredisken er større enn de viltvoksende blåbærene, og de mangler den karakteristiske lilla fruktsaften, noe som gjør dem blekgrønne inni. Du blir derfor ikke blå på tungen av å spise hageblåbær. Den største forskjellen ligger imidlertid i den langt mildere smaken.


De frosne blåbærene du finner i poser i frysedisken er derimot ikke hageblåbær, men skogsblåbær importert fra Sverige, Finland eller Canada. Der har man ryddet store områder for kratt og trær og latt blåbærlyngen overta. Disse er, akkurat som de nordiske villbærene, proppfulle av smak og farge! Dersom du foretrekker villbær er det altså lurt å kjøpe frosne bær i stedet for ferske.


Men om du har sjansen til å sette til skogs i juli og august og plukke blåbær for harde livet - så gjør endelig det. Da får du også trim på kjøpet!Kilder:

Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no)


Ref. PP-STX-NOR-0042