Slik feirer vi skandinavisk påske
Slik feirer vi skandinavisk påske
I Sverige og Finland kler barna seg ut som påskekjerringer. I Norge hører påske og krim sammen, mens i Danmark skriver man «gækkebrev» til familie og kjente.

Slik feirer vi skandinavisk...

Slik feirer vi skandinavisk påske


I Sverige og Finland kler barna seg ut som påskekjerringer. I Norge hører påske og krim sammen, mens i Danmark skriver man «gækkebrev» til familie og kjente.


Slik feirer vi skandinavisk påske

Påskeegg, påskehare, sjokolade og lam til middag er noe svært mange skandinaver koser seg med ved påsketider. Vi har mange felles tradisjoner i de nordiske nabolandene, også rundt påsketider. Men det er nok også noen påskeritualer i nabolandene du aldri har hørt om!


Gul påske

Gult er den store påskefargen i hele Skandinavia, men ikke i alle andre land. Dette handler trolig om sola. I vår del av verden markerer påsken overgangen til en ny årstid da sola stiger og nytt liv spirer og gror. Sola er et symbol på kraft og livsglede, og har derfor sannsynligvis blitt påskefargen her i nord.


Bruk av spesielle farger rundt andre høytider har ofte med fargene kirken bruker, såkalte liturgiske farger.


Påskekrim i Norge

I Norge er det hytteturer på fjellet, lange skiturer, tid med familie og venner, påskeegg og påskekyllinger som gjelder. Norske barn setter spent ut påskeegg om kvelden på påskeaften. Om natten kommer påskeharen og fyller eggene til randen med sjokolade og godteri, til stor fryd for ungene neste morgen.


For de voksne er det krim som er det store i påsketiden, både bøker og på TV. Dette er en særnorsk tradisjon som visstnok startet med en reklamekampanje for en krimbok på 1920-tallet. Andre forklaringer er at en har ganske lang påskeferie i Norge, og at krim er typisk ferielitteratur.


Påskekjerringer

En typisk svensk tradisjon er å sette fram store mengder fisk, som laks og sild på påskebordet.


Som nordmennene, er svenskene glade i påskeegg og sjokolade i påsken Men i Sverige kler barna seg ut som «påskekjerringer». Så banker de på døren, leverer tegninger og ber om godteri. Det er også vanlig å være med på organisert eggjakt.


I deler av Finland er det også tradisjon for pääsiäisnoita, eller «påskeheksa». Bakgrunnen skal ligge i gamle forestillinger om hekser og trolldom. Blant annet trodde man at Guds beskyttelse var på sitt laveste langfredag og at de onde maktene derfor var ute denne dagen.


Finske barn kler seg ut og går rundt med dekorerte kvister og bytter til seg godteri på palmesøndag eller påskeaften.


Også finnene liker lam til påske, men til dessert er det tradisjon for å spise en mørkebrun pudding laget av rug- og maltmel som heter Mämmiel og en kremfarget pudding som heter Pasha. Denne blir gjerne laget med religiøse motiver.


I mange finske bygder er det i tillegg tradisjon for å brenne bål for å jage vekk onde makter.


Konkurrerer om flest egg

I Danmark er det om å gjøre for barna å få flest påskeegg. De skriver derfor 'gækkebrev' til familiemedlemmer eller nære venner. Dersom mottageren ikke klarer å gjette hvem avsenderen er, må mottageren gi et påskeegg til avsenderen.


Også danskene nyter god påskefrokost med blant annet sildebord. Det er heller ikke uvanlig at en koser seg med både øl og snaps til frokosten.


Ref. PP-CLV-NOR-0289