Hjerte
Tips for å ta vare på hjertet
Arvelige faktorer spiller inn når vi snakker om hjertehelse, men livsstil er også svært viktig for sunn hjertehelse. Vi gir deg enkle råd som kan hjelpe til å holde hjertet sunt.

Tips for å ta vare på hjertet

Tips for å ta vare på hjertet


Arvelige faktorer spiller inn når vi snakker om sunn hjertehelse, men livsstil er også svært viktig. Her er enkle råd som kan hjelpe til å holde hjertet sunt.


Hjerte

Enkle råd for ditt hjerte

Hjertet vårt er egentlig et utrolig organ som slår hvert minutt, hver time, hver dag gjennom hele livet uten hvile. Hjertet er den viktigste muskelen vår og transporterer blod rundt i kroppen slik at celler og oksygen kan motta næringsstoffer. Det er derfor god grunn til å ta vare på hjertet ditt!


Et hjertevennlig kosthold

De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) oppfordrer til et hjertevennlig kosthold som er sunt og variert med fisk, grønnsaker, frukt og bær og grove kornprodukter. Velg dessuten magre kjøttprodukter og rent kjøtt. Begynn gjerne med minst en vegetardag i uken og vær måteholden med alkohol. Bli også inspirert av den type mat vi ofte ser langs Middelhavet, der den viktigste kilden til fett er olivenolje.

Det kan virke vanskelig å gjøre store endringer i kostholdet for å få en sunnere livsstil, gå ned i vekt eller forebygge god helse. Derfor er det viktig å gjøre endringer du kan leve med.


Dette kan du droppe

Begynn med å ta en titt på kostholdet ditt. Er det spesielt kaloririke ting du kan kutte ut eller begrense? Hvordan kan du styre unna mettet fett og holde saltinntaket lavt? Spør deg selv om du alltid må bruke salt i maten? Kan du bruke vegetabilsk olje til steking i stedet for margarin? Må du drikke saft og brus? Små grep i hverdagen kan nemlig ha stor effekt på helsen!

Bruk gjerne tallerkenmodellen som sier at en tredjedel av tallerkenen bør bestå av grønnsaker, frukt eller bær, en tredjedel av grove kornprodukter, poteter, fullkornsris eller fullkornspasta og en tredjedel av kjøtt, fisk eller egg.

Tallerkenmodellen kan i brukes til alle måltider, både frokost, lunsj og middag.


Spis omega-3

Omega-3 har kjente og dokumenterte virkninger på blant annet hjerte, hjernen og synet. Faktisk finnes det så mange som 27 000 publiserte studier om omega-3.

Det er bred enighet om at de langkjedede omega-3 fettsyrene EPA og DHA er godt for hjerte og en positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA. Men kroppen din produserer ikke nok omega-3 fettsyrer selv, derfor må vi få det tilført gjennom kosten.

Det beste er å spise marine omega-3 fettsyrer ‘rett fra kilden’. Fet fisk som laks, tunfisk, makrell, sild og torskelever, er alle gode kilder til EPA og DHA. Annen fisk, skalldyr og alger inneholder også EPA og DHA, men i mindre mengder. Spiser du ikke fet fisk regelmessig, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.


Bevegelse bidrar til et sunnere hjerte

Ønsker du god hjertehelse er det vesentlig å få nok fysisk aktivitet. Trening gjør hjertet sterkere, på samme måte som at du får sterkere skjelettmuskulatur av vekttrening.

Dessuten er det en god måte å gå ned i vekt på. Og det er aldri for sent å begynne å trene!

Start rolig og trapp opp ettersom formen blir bedre. Prøv forskjellige aktiviteter og finn noe som passer for deg og som du kan trives med. Nasjonalforeningen for folkehelse anbefaler en halvtimes fysisk aktivitet hver dag for voksne.

Stump røyken

Røyking er en risikofaktor for god hjertehelse. Å stumpe røyken en gang for alle er noe av det beste du kan gjøre for helsen din. Det finnes flere gode røykeavvenningsprodukter på apoteket, eller spør om råd fra legen din!


  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normale funksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 fettsyren DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normale funksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.

Kilder:
Apotek 1, Nasjonalforeningen for folkehelsen, nhi.no
Nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR 2012)
PP-FRI-NOR-0257