Tror du på mytene om forkjølelse?
Tror du på mytene om forkjølelse?
Det finnes mange meninger og oppfatninger om hvordan man kan unngå å bli forkjølet, og hva man burde gjøre om man først er blitt det. Men ikke alt du hører om forkjølelse er sant! Hva er fleip og hva er fakta?

Tror du på mytene om...

Tror du på mytene om forkjølelse?


Det finnes mange meninger og oppfatninger om hvordan man kan unngå å bli forkjølet, og hva man burde gjøre om man først er blitt det. Men ikke alt du hører om forkjølelse er sant! Hva er fleip og hva er fakta?


Tror du på mytene om forkjølelse?

Du kan ikke forebygge forkjølelse

Galt. Det finnes flere ting du kan gjøre for å forebygge forkjølelse. Håndvask er kanskje det fremste smitteforebyggende tiltaket, og for å unngå å bli smittet bør du vaske hendene ofte. Andre råd er å unngå mennesker som er forkjølet og i størst mulig grad unngå å ta på nese, munn og øyne. Det er nemlig her smitten lettest kommer inn i kroppen.


Vitamin D bidrar til immunforsvaret

Riktig. Flere næringsstoffer bidrar til immunforsvarets normale funksjon. Et av disse næringsstoffene er vitamin D. Enkelte studier også har vist at det er en sammeheng mellom inntak av vitamin D og forkjølelse.


Du kan tilføre kroppen vitamin D ved å oppholde deg i solen, spise fet fisk eller ta et kosttilskudd.


Dersom man ikke spiser fet fisk regelmessig er et tilskudd av vitamin D et godt alternativ. Tilskudd av vitamin D kan være spesielt relevant i vintermånedene, da eksponeringen for sol er lav.


Helsedirektoratet anbefaler alle voksne og barn over 2 år å innta 10 mikrogram vitamin D per dag. Personer over 75 år anbefales et daglig inntak på 20 mikrogram vitamin D per dag.


Det kan ta lang tid fra du blir smittet til sykdom bryter ut

Riktig. Tiden fra du blir smittet til du blir syk varierer vanligvis fra én til tre dager, og en forkjølelse varer vanligvis ca. en uke. Ved feber over fire dager og om tilstanden ikke blir bedre bør du oppsøke lege.


Influensa er som en hard forkjølelse

Galt. Noen av symptomene likner, men forkjølelse og influensa stammer fra to helt ulike familier av virus. Forkjølelse kan gi symptomer som rennende eller tett nese, irritasjon og nysing samt et lett trykk over bihulene. Influensa er betydelig kraftigere og varer lengre. Vanlige symptomer er feber, smerter i kroppen, hodepine og intens tørrhoste.


Ikke alle som blir smittet får symptomer

Riktig. Kun 2/3 av de som smittes av forkjølelsesviruset utvikler symptomer. Den delen som slipper unna har gjerne et godt immunforsvar som bekjemper viruset før det får gjort skade. En sunn livsstil med et balansert kosthold, nok fysisk aktivitet og tilstrekkelig søvn er bra for å holde seg frisk!


Det er ikke mulig å bli immun mot forkjølelse

Riktig. Forkjølelse skyldes vanligvis en virusinfeksjon i nese og svelg. Det finnes mange ulike forkjølelsesvirus.


Du kan ikke smitte andre etter at du er blitt frisk

Galt. Det kan ta to til tre dager fra du er symptomfri til viruset er ute av kroppen. Dermed kan du fremdeles smitte andre. Du bør derfor vise hensyn, vaske deg godt på hendene og forsøke å holde litt avstand til andre mennesker.


Du kan bli avhengig av nesespray

Riktig. Mange av oss tyr til nesespray om vi blir tett i nese eller bihule, men om man bruker nesespray ut over anbefalt dose og over tid kan det virke mot sin hensikt. Ved langvarig bruk kan du oppleve at effekten blir redusert og at nesetettheten forverres. Avhengighet av nesespray er dessverre ganske vanlig. Bruk nesespray når du er syk og har plager, men følg bruksanvisningen nøye og overhold doseringen. Saltvannsspray er et godt alternativ.


Du trenger ikke oppsøke legen om du er forkjølet

Riktig og galt. En vanlig forkjølelse går vanligvis over i løpet av en uke. Har du høy feber over flere dager, nedsatt allmenntilstand eller pusteproblemer bør lege oppsøkes. En vanlig komplikasjon til forkjølelse blant voksne er bihulebetennelse eller mellomørebetennelse..


Ref. PP-PWP-NOR-0020