Natur
Gode råd for trening og mosjon
Det florerer av velmenende råd i magasiner, blogger og på TV om hvordan du kan holde deg i form eller gå ned i vekt. Noen sverger til beinhard styrketrening, andre til kondisjonstrening mens andre igjen hevder at en normalt aktiv hverdag er veien å gå. Det er ikke alltid så lett å vite hvem man skal tro på!

Gode råd for trening og mosjon

Gode råd for trening og mosjon

Det florerer av velmenende råd i magasiner, blogger og på TV om hvordan du kan holde deg i form eller gå ned i vekt. Noen sverger til beinhard styrketrening, andre til kondisjonstrening mens andre igjen hevder at en normalt aktiv hverdag er veien å gå. Det er ikke alltid så lett å vite hvem man skal tro på!


Natur

Helsedirektoratet er den øverste helsemyndigheten i Norge, og de har utarbeidet et sett med anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Anbefalingene legger stor vekt på helheten i kostholdet og det fysiske aktivitetsnivået.


Anbefalingen for fysisk aktivitet

For voksne og eldre anbefales minimum 150 minutter fysisk aktivitet av moderat intensitet eller 75 minutter av høy intensitet i uken. For eldre er det spesielt styrkeøvelser og balanseøvelser det bør legges vekt på. Økt dose trening gir større gevinst - litt er bra, men mer er bedre!


Barn og unge bør være fysisk aktive i minst 60 minutter hver dag. Aktiviteten bør være med moderat eller høy intensitet. Minst tre ganger i uken bør det legges til rette for aktiviteter med høy intensitet som gir økt muskelstyrke og som styrker skjelettet.


Hva menes med lav, moderat og høy intensitet?

Lett intensitet:tilsvarer aktiviteter som medfører omtrent normal pusting, for eksempel rolig gange.


Moderat intensitet: tilsvarer aktiviteter som medfører raskere pust enn vanlig, for eksempel hurtig gange.


Høy intensitet: tilsvarer aktiviteter som medfører mye raskere pust enn vanlig, for eksempel løping.


Det er altså ikke nødvendig å trene hardt. Nedenfor finner du ni forskjellige eksempler på hvordan helsedirektoratets anbefalingene kan oppnås i løpet av en uke.


Slik oppnår du anbefalingene:

1. 30 minutter rask gange fem dager i uken slik at du blir litt andpusten.

2. 40 minutter dans eller trim til musikk, 50 minutter gymnastikk og to gåturer à 30 minutter. Aktivitetene utføres slik at du blir varm.

3. Rask gange 20 minutter i fire av hverdagene, en helgetur på 70 minutter.

4. 60 minutters sykling slik at man puster litt raskere enn vanlig, lett anstrengende styrketrening i 20 minutter to dager og en rask tur på 30 minutter.

5. Skogs- eller skitur 90 minutter slik at du blir litt andpusten og 60 minutter variert styrketrening på treningssenter.

6. Trim til musikk 50 minutter, roing på treningsapparat 40 minutter og 15 minutters turgåing fire dager i uken, utfør aktivitetene slik at du blir litt andpusten.

7. 20 minutter rask gåtur seks dager, 30 minutter aktiv lek med barn eller husarbeid slik at du blir varm.

8. Svømming 60 minutter, styrketrening 40 minutter, fem gåturer à 10 minutter all aktivitet gjøres slik at du blir varm.

9. Sykle, gå på ski, svøm eller dans i 100 minutter og 50 minutter med hus- og hagearbeid, aktivitetene utføres slik at du puster litt mer enn vanlig.


Grunnlag for anbefalingene

Disse anbefalingene bygger på en gjennomgang av den vitenskapelige litteraturen om sammenhengen mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse. I tillegg tar de utgangspunkt i dagens kosthold og aktivitetsnivå i de nordiske land.


De bygger ikke på personlige erfaringer, subjektive preferanser eller spekulasjoner rundt hva som er sunt eller slankende – slik som mange andre av stemmene i mosjonsdebatten faktisk gjør. Derfor kan du være sikker på at rådene fra Helsedirektoratet er til å stole på, og gir et godt grunnlag for vekst, utvikling og god helse!



Kilde:

Helsedirektoratet: Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsenorge.no


Ref. PP-FRI-NOR-0319