Slik blir du mer aktiv
Slik blir du mer aktiv
Aktivitet gir positive helsegevinster gjennom hele livsløpet, og det er aldri for seint å begynne!

Slik blir du mer aktiv

Slik blir du mer aktiv


Aktivitet gir positive helsegevinster gjennom hele livsløpet, og det er aldri for seint å begynne!


Slik blir du mer aktiv

Regelmessig fysisk aktivitet forebygger plager og er en viktig kilde for helse, livskvalitet og overskudd i hverdagen. I Norge anbefaler Helsedirektoratet at voksne bør være i aktivitet minst 150 minutter hver uke.

Aktiviteten bør gjøre deg lett andpusten. Er aktiviteten av høy intensitet, som får deg å puste mye mer enn vanlig, holder det med minst 75 minutter hver uke. Anbefalingene kan også oppfylles med en kombinasjon, for eksempel 70 minutter moderat og 40 minutter med høy intensitet


Hvordan får du nok aktivitet?

Det er lettere å lykkes dersom aktiviteten er lystbetont. For mange kan det være nok med små grep i hverdagen som du gjør til en del av de naturlige rutinene.

I følge Helsedirektoratet kan du for eksempel nå målet ved å ta en 30 minutters gåtur alle hverdager, eller rask gange 20 minutter fire dager til jobb, samt en helgetur på 70 minutter – men husk at du må bli andpusten!

Liker du å ta en joggetur, kan du prøve deg på 30 minutters løping slik at man puster mye mer enn vanlig, samt lett anstrengende styrketrening i 30 minutter to dager og 30 minutter turgåing.

Eller meld deg på dansekurs eller prøv en morsom danse/aerobictime som zumba eller shabam, som tilbys på de fleste treningsstudioer. 75 minutter aerobics eller dans som gjør deg skikkelig andpusten oppfyller nemlig også anbefalingen for aktivitet.

Aktivitetene kan også deles opp i økter av minst 10 minutters varighet.

Hvis du sitter mye i ro i løpet av dagen, er det også anbefalt å legge inn avbrekk med aktivitet.


Slik kommer du i gang

Det er lurt å begynne med realistiske målsettinger. Det viktigste er å komme i gang, så kan du heller justere på målene etter hvert. Tenk på hva du kan komme i gang med allerede i dag. Det er bedre å sette i gang i dag, enn å tenke på når du skal begynne.

For mange kan det også være stor hjelp i å lage en plan for uken. Ofte er det også lettere å la være å skulke om du har en fast avtale med en venn, kollega eller partner.

Mange lag, foreninger og treningssentre tilbyr dessuten ulike aktiviteter og gågrupper dersom du ønsker å være aktiv sammen med andre. Flere av disse har nettsider med informasjon om hva som finnes av tilbud der du bor.

Det finnes også en rekke apper og nettsider hvor du kan dokumentere hvor mye du trener og hva du spiser.

Noen finner også motivasjon med å ha et mål å jobbe mot, som for eksempel en turmarsj eller sykkelløp.

Kilde: Helsedirektoratet

Ref. PP-CLV-NOR-0208