Dans
Velg riktig mat før, under og etter trening
Mat og drikke er den eneste bensinen kroppen vår går på. Et sunt og variert kosthold kan gi deg en bedre treningsopplevelse, og mer igjen for hver time du investerer i trening. For å gjøre treningsøktene dine så effektfulle som mulig er det lurt å tenke på hva du spiser før, under og etter trening. Her får du tipsene!

Velg riktig mat ved trening

Velg riktig mat før, under og etter trening

Mat og drikke er den eneste bensinen kroppen vår går på. Et sunt og variert kosthold kan gi deg en bedre treningsopplevelse, og mer igjen for hver time du investerer i trening. For å gjøre treningsøktene dine så effektfulle som mulig er det lurt å tenke på hva du spiser før, under og etter trening. Her får du tipsene!


Dans

Mat før trening

Du bør spise et hovedmåltid 2-3 timer før selve treningsøkten. Det kan bestå av f.eks. grove brødskiver med pålegg, havregrøt, salat med fullkornspasta eller middagsmat. En porsjon brødmat, havregrøt eller pastasalat er gode kilder til karbohydrater, kroppens viktigste energikilde. En porsjon kjøtt, kylling eller fisk er kilde til proteiner. Proteiner bidrar til vekst og opprettholdelse av muskelmasse.


Dersom man trener tidlig på dagen kan det være vanskelig å spise 2-3 timer før trening. Da kan du i stedet spise et mindre måltid 0,5-1 time før du starter. Det samme gjelder dersom du har spist 2-3 timer før trening og begynner å kjenne deg småsulten igjen. Dette måltidet kan bestå av en grov frokostblanding, knekkebrød med pålegg, en sportsbar, yoghurt med frukt og bær, en fruktsalat eller en smoothie.


Mat under trening

Dersom treningen varer opp til en halvtime trenger du ikke å spise eller drikke noe underveis. Dersom treningen varer opp til en time bør du drikke vann i løpet av treningen. Vann inneholder ikke noe energi, og dersom du trener lengre enn en time kan det være gunstig å spise eller drikke noe som tilfører kroppen energi. Dette gjelder spesielt på lengre treningsøkter.


Eksempel på ting du kan spise og drikke under trening er sportsdrikk, tynn saft, rosiner, nøtter, frukt, en brødskive, noen grove kjeks eller en sportsbar.


Mat etter trening

Dersom du sist spiste 2-3 timer før trening bør du ikke vente for lenge med å spise etter trening, enten i form av et lite mellommåltid eller et hovedmåltid. Eksempler på små måltider som kan passe rett etter trening er brødskiver eller knekkebrød med pålegg, en grov frokostblanding, yoghurt med frukt og bær eller en smoothie.


Dersom det er på tide å spise middag rett etter treningsøkten kan du ta utgangspunkt i tallerkenmodellen. Tallerkenmodellen er et hjelpeverktøy for å forsyne seg riktig slik at du kan få i deg de næringsstoffene kroppen din trenger for å fungere optimalt i løpet av dagen.

1/3 magert kjøtt, kylling, fisk eller egg

1/3 poteter, ris, pasta eller brød

1/3 grønnsaker


De tre ulike matvaregruppene utfyller hverandre godt med tanke på næringsstoffer som kroppen trenger. Kjøtt, fisk, egg eller belgvekster inneholder en del proteiner, mens poteter, ris, fullkornspasta og grovt brød er karbohydratrike matvarer.


Drikk nok vann!

Pass også på at du får i deg nok væske før, under og etter trening. Væskemangel kan redusere prestasjonen din kraftig. Vann er den beste tørsteslukkeren, og bør dekke en stor del av ditt daglige væskeinntak.


Drikk en halv liter vann i forkant av treningen. Under treningen skal du drikke når du er tørst. Dersom du lurer på om du drikker nok under trening, kan du veie deg rett før og rett etter en treningsøkt. Veier du mer enn 1 kg mindre etter treningen enn før, bør du drikke mer! Etter treningen heter det seg at man skal erstatte 150 % av væsketapet man har under trening i løpet av de to første timene.Kilde:

www.melk.no

www.matprat.noRef. PP-CLV-NOR-0225