Laks
Helsedirektoratet anbefaler omega-3
Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.

Helsedirektoratet anbefaler...

Helsedirektoratet anbefaler omega-3


Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.


Laks

Hvorfor skal du spise omega-3?

Det er gjort over 10 000 vitenskapelige studier på effekten av omega-3. De fleste er positive, og viser en klar sammenheng mellom inntak av omega-3 fettsyrene EPA og DHA og opprettholdelsen av god hjerte, hjerne og øyehelse.


Helsemyndighetene i Norge har foreløpig ikke en egen anbefaling på inntak av marint omega-3, men anbefaler at totalt omega-3 (plante omega-3 + marint omega-3) bør utgjøre 1 energiprosent i kostholdet.


European Food Safety Authority (EFSA) har fastsatt retningslinjer for hvilke mengder av omega-3 fettsyrene EPA og DHA du må spise daglig for å oppnå positiv helse-effekt. For friske personer er dette 250 mg EPA og 250 mg DHA, som utgjør cirka 0,1 energiprosent. Dette er nå godkjent som helsepåstander for omega-3 i EU:

  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 fettsyren DHA bidrar til å opprettholde hjernens og synets normalfunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.


I tillegg har både World Health Organization (WHO) og Nordic Nutrition Recommendations (NNR) har inkludert omega-3 fettsyrer i sine næringsstoffanbefalinger.


Matvarekilder

Sjømat er en viktig bestanddel i et variert kosthold, i tillegg til at regelmessig inntak av omega-3 fettsyrene EPA and DHA fra sjømat har dokumentert helseeffekt på hjerte, hjerne og syn.


I fet fisk som laks, ørret, makrell og sild finner du det sunne fettet i selve fiskekjøttet og under skinnet. Magrere fiskekjøtt som torsk og sei inneholder mindre fett, disse fiskeslagene lagrer nemlig fettet sitt i leveren.

Omega-3 i mat

Matvare EPA mg/g DHA mg/g
Opprettslaks 9,4 14.7
Opprettsørret 11,7 17,1
Torskefilet 1,0 1,8
Reker 2,2 1,8
Røkelaks 7,4 11,8
Makrell i tomat 9,7 17,6
Tomatsild 2,7 3,8

Kilde: Matportalen.

For å oppnå mengdene EPA og DHA i EFSAs godkjente helsepåstander kan du for eksempel:

  • Spise ca. 60 gram laks (564 mg EPA / 252 mg DHA)
  • Spise ca. 130 gram makrell i tomat (1261 mg EPA / 247 mg DHA)
  • Spise 2,5 kilo torskefilet (2500 mg EPA / 250 mg DHA)


Spiser du 2 kapsler Fri Flyt Omega-3 per dag får du i deg 300 mg EPA og 216 mg DHA, i tillegg til det du får i deg gjennom maten du spiser.


Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.


Ref. PP-FRI-NOR-0301