Kapsler og hjerte
Omega-3 for hjertet!
Du har sikkert hørt at fett er usunt for hjertet. Det stemmer faktisk ikke for alle typer fett. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA fra fisk og sjømat bidrar faktisk til hjertets normale funksjon!

Omega-3 for hjertet

Omega-3 for hjertet!


Du har sikkert hørt at fett er usunt for hjertet. Det stemmer faktisk ikke for alle typer fett. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA fra fisk og sjømat bidrar faktisk til hjertets normale funksjon!


Kapsler og hjerte

Det begynte med eskimoene

Interessen for fiskeoljens positive egenskaper skjøt fart da det ble kjent at eskimoer på Grønland svært sjelden får problemer med hjerte og kar, selv om de har et kosthold med svært mye fett. Dette er jo stikk i strid med barnelærdommen vi har med oss om at fett øker kolesterolet.


Forskjellen er at fettet i eskimoenes kosthold hovedsakelig består av marint fett fra fisk og sjøpattedyr som sel og hval. I Norge, og vesten for øvrig, er det animalsk fett fra dyreriket som står øverst på menyen. Andre steder igjen spiser man rikelig med fett fra planteriket – som for eksempel i Hellas hvor olivenoljen blir flittig brukt.


Siden denne oppdagelsen først ble gjort på Grønland har utallige forskningsprosjekter forsøkt å kartlegge nettopp hva som er forskjellen på fettet fra en ku, en fisk og en oliven. Og hva er det som gjør at disse har forskjellig innvirkning på hjertet?


Animalsk fett

Fettet fra landpattedyr og meieriprodukter kaller vi mettet fett. Mettet fett har på molekylnivå form som en rett stav. Dette gjør at det lett kan pakkes sammen i en fast konsistens - som for eksempel en pakke smør.


Et stort inntak av mettet fett kan føre til økt nivå av fettstoffet kolesterol i blodet. Norske helsemyndigheter anbefaler at vi bytter ut en del av dette fettet med andre typer fett.


Eksempler på matvarer som inneholder mettet fett er rødt kjøtt, rømme, ost og fløte.


Vegetabilsk fett

Det fettet som hovedsakelig stammer fra planteriket kaller vi for umettet fett. Dette fettet har en knekk i strukturen, og er dermed vanskeligere å pakke sammen enn de mettede fettsyrene. Dette gir vegetabilsk fett en myk eller flytende konsistens. Konsistensen kan likevel endre seg noe i kjøleskaptemperatur – som for eksempel olivenolje som blir hvitaktig og meget tyktflytende.


Umettet fett er sunnere for hjertet enn mettet fett. Dette er trolig grunnen til at grekere, som har et høyere inntak av vegetabilsk fett og lavere inntak av animalsk fett enn oss, har et bedre kolesterolnivå i blodet enn vi har i Nord-Europa og Nord-Amerika.


Eksempler på matvarer som inneholder umettet fett er myke margariner, majones, planteoljer som raps-, solsikke- og olivenolje, avokado og nøtter. Vegetabilsk fett får de fleste av oss nok av gjennom et variert kosthold.


Marint fett

Fettet som stammer fra fisk og andre havdyr, som skalldyr, hval og sel, kaller vi for flerumettet fett. Dette fettet har 2 knekker i strukturen sin og er vanskelig å pakke sammen. Det er derfor flytende helt ned til minus 5 grader Celsius eller lavere.


Disse fettsyrene har positiv effekt på hjertet:

  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250mg EPA/DHA.
  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til vedlikehold av normale triglyseridnivåer i blodet. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 2 gram EPA/DHA.*
  • Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til vedlikehold av et normalt blodtrykk. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 3 gram EPA/DHA.*
  • Fast leveranse - rett hjem i postkassen

* Et samlet daglig inntak av EPA og DHA bør ikke overstige 5 g.


Det kan jo forklare mysteriet med at eskimoene, som har en diett som hovedsakelig består av nettopp marint fett, bedre kan bevare en normal hjertefunksjon.


I fet fisk som laks, ørret, sild og kveite finner du det sunne fettet i selve fiskekjøttet og under skinnet. Magrere fiskekjøtt som torsk og sei inneholder mindre fett, disse fiskeslagene lagrer nemlig fettet sitt i leveren.


Ingen regel uten unntak…

er det noe som heter, og det gjelder også her. Planter kan også inneholde mettet fett, eksempler på det er kokosfett, kakaofett og palmeolje. Vi kan også finne flerumettet fett i planteriket, for eksempel i soyabønner. Det er derfor greit å være klar over at klassifiseringen over er hovedregelen - men det finnes altså unntak.


Ufortjent dårlig rykte

Fett har fått et noe ufortjent dårlig rykte, og enkelte typer fett kan vi med helle øke inntaket av.


Det er viktig å vite at kroppen vår trenger å få tilført en viss mengde fett for at våre indre organer skal fungere som normalt, deriblant sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg) og øyene. Fett brukes også av kroppen som energikilde, varmeisolasjon og som støtdemper.


Omega-3 for hjertet

Vi bør altså erstatte noe av det mettede fettet vi spiser med flerumettet fett. Når det gjelder omega-3 anbefaler Helsedirektoratet oss å spise fisk til middag to til tre ganger i uken og gjerne bruke fisk som pålegg. Dette tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.


Kilder:

Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet / Helsedirektoratet.

The Composition of Food Consumes by Greenland Eskimos / Bang, Dyerberg & Hjørne.

Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the greek EPIC study / Psaltopoulou, Naska, Orfanos m.fl.

Det store norske leksikon.


Ref. PP-FRI-NOR-0446