_(Ingen)_list_list.png)

Velg riktig omega-3 tilskudd
Velg riktig omega-3 tilskudd!
De fleste av oss har fått med seg at omega-3 er sunt, men det kan være vanskelig å vite hvilke omega-3 produkt man bør velge. Vi hjelper deg å finne veien i tarejungelen!

EPA og DHA
De to omega-3 fettsyrene med best dokumentert positiv helseeffekt er de to langkjedede fettsyrene
eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Det er godt dokumentert gjennom en rekke studier
at EPA og DHA bidrar til å opprettholde hjertets normalfunksjon, mens DHA bidrar til å opprettholde
hjernens og synets normale funksjoner.
Tips! EPA og DHA er godt for hjertet, mens DHA er godt for hjerne og syn.
Les innholdsfortegnelsen!
En ting som er viktig å vite når man skal velge kosttilskudd er at det opereres med forskjellige
måter å oppgi innholdet av omega-3 i et kosttilskudd på. Noen produsenter nøyer seg med å føre opp
mengden fiskeolje, noen oppgir mengden omega-3, mens andre igjen oppgir både total mengde omega-3 og
herunder innholdet av EPA og DHA.
For de fleste vil 2 gram fiskeolje høres bedre ut enn 1 gram omega-3, men det er det nødvendigvis ikke.
Enkelte produkter er nemlig ikke konsentrerte nok til å dekke ditt dagsbehov for EPA og DHA, på tross
av høyt innhold av «fiskeolje».
Tips! Et godt omega-3 tilskudd skal ha et høyt innhold av fettsyrene EPA og DHA. Dersom produsenten
kun oppgir megde fiskeolje på forpakningen bør du sørge for å sjekke hvor mye omega-3 det utgjør, og hvor
mye EPA og DHA du får per dagsdose.
Velg gjerne et produkt som inneholder vitamin D
På sommeren danner vi vitamin D i huden via påvirkning fra solen, men siden sol er mangelvare i nord om
vinteren, trenger vi å tilføre vitaminet gjennom maten vi spiser. Vitamin D bidrar til normal funksjon av
immunforsvaret og bidrar til kroppens opptak av kalsium.
Hovedkilden til vitamin D i mat er fet fisk – det samme som omega-3. Det betyr at dersom du spiser for lite
fet fisk til å dekke kroppens behov for omega-3 er det også store sjanser for at du får i deg for lite vitamin D.
Tips! Velge gjerne et omega-3 produkt som inneholder vitamin D. Hovedkilden til vitamin D i mat er
nemlig fet fisk – det samme som omega-3.
Ikke velg et tilskudd med omega-6 og omega-9
Både omega-3 og omega-6 er essensielle fettsyrer som må tilføres kroppen gjennom kostholdet, men
det kan oppstå en ubalanse dersom vi får i oss for mye omega-6. Omega-6 «konkurrerer» nemlig med
omega-3 om plass i kroppens celler.
I dag er forholdet mellom omega-6 og omega-3 i det vestlige kostholdet mellom 10:1 og 20:1. Det betyr
at vi får i oss opp til 20 ganger mer omega-6 enn omega-3. Det anbefalte forholdstallet er 5:1.
Når det gjelder omega-9 så produserer kroppen din nok av denne fettsyren på egenhånd, dermed trenger du
ikke noe ekstra tilskudd.
Tips! Styr unna tilskudd som inneholder omega-6 og omega-9. De fleste av oss får nok omega-6 gjennom
et normalt kosthold, og kroppen kan selv produsere omega-9.
Omega-3 fra planteriket
Noen kosttilskudd reklamerer med at de kun inneholder omega-3 fra vegetabilske kilder, Alfalinolensyre
(ALA), og at kroppen vår selv kan omforme dette til de viktige fettsyrene EPA og DHA. Det er imidlertid
viktig å vite at kroppens evne til å omdanne ALA til EPA og DHA er svært begrenset.
Det er heller ikke dokumentert de samme positive effektene av ALA som fra de marine omega-3 fettsyrene EPA
og DHA. Det er derfor bedre å tilføre kroppen omega-3 direkte fra marine kilder.
Tips! Omega-3 fra planteriket (ALA) har ikke dokumentert effekt på hjerne og syn - slik den marine
omega-3 fettsyren DHA har.
Kilder:
European Food Safety Authority (EFSA)
Disse helsepåstander har vært vurdert av EFSA og funnet godt dokumenterte.
Kommisjonen har sammenfattet dette i følgende helsepåstander:
- Omega-3 (EPA og DHA) bidrar til normal funksjon av hjertet. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.
- Omega-3 (DHA) bidrar til normalt syn og hjernefunksjon. Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.
Ref. PP-FRI-NOR-0299