Hvor mye futt er det i kaffekoppen din?
Hvor mye futt er det i kaffekoppen din?
Mange av oss drikker kaffe - enten det hjelper oss til en god start på dagen eller å holde dampen oppe gjennom en lang arbeidsdag. Men hvor mye koffein må du ha i koppen for at kaffen din skal ha en oppkvikkende effekt?

Hvor mye futt er det i...

Hvor mye futt er det i kaffekoppen din?


Mange av oss drikker kaffe - enten det hjelper oss til en god start på dagen eller å holde dampen oppe gjennom en lang arbeidsdag. Men hvor mye koffein må du ha i koppen for at kaffen din skal ha en oppkvikkende effekt?


Hvor mye futt er det i kaffekoppen din?

I februar 2014 publiserte EUs organ for matsikkerhet (EFSA) en vitenskapelig begrunnelse hvor de hevder at en kopp kaffe må inneholde minst 75mg koffein før man kan hevde at den har en oppkvikkende effekt.


Siden de fleste av oss ikke har tilgang på et kjemisk laboratorium, og dermed ingen mulighet til å måle kaffens nøyaktige innhold av koffein, er det bedre å ta utgangspunkt i hvordan du brygger kaffen og mengden kaffebønner du bruker for å finne ut om nettopp din kaffekopp inneholder nok futt.


Kaffebrenning, fremstilling og koppstørrelse

Du har kanskje hørt tommelfingerregelen som sier at en kopp kaffe inneholder cirka 100mg koffein?


I virkeligheten vil mengden variere fra rundt 40 til 176mg, avhengig av mengden og typen bønner som blir brukt.


Du trodde kanskje at en sterk, brent kaffesmak betyr at kaffen inneholder mye koffein? Det er faktisk helt motsatt – kraftig brenning gjør nemlig at bønnene mister noe av koffeinen.


Måten man tilbereder kaffen på har også mye å si for koffeininnholdet. En filterkaffe vil gi mindre koffein enn tilsvarende mengde bønner brygget under trykk, som for eksempel når man lager en espresso.


Størrelsen på koppen har derimot, kanskje overaskende, ikke så mye å si for koffeininnholdet. Det viser seg nemlig at man har en tendens til å velge størrelse på koppen ut i fra styrken på kaffen. Innholdet i en kopp kaffe holder seg derfor noen lunde stabilt, uavhengig av størrelsen!


Svart kaffe

La oss si at du skal lage deg en rykende varm kopp svart kaffe. Du bruker standardoppskriften på 7g bønner pr. kopp og Arabica-bønner som inneholder rundt 11mg. koffein per gram bønner. Det vil gi deg en kopp kaffe med ca. 80mg koffein. Så langt alt vel, og godt innenfor den magiske grensen på 75g koffein!


Americano

Standardstørrelsen på en kopp kaffe i store deler av Europa er rundt 120ml, mens i Amerika er den nærmere 240ml. Likevel inneholder ikke en typisk kopp amerikansk kaffe mer enn rundt 95mg koffein. Kanskje i svakeste laget smaksmessig vil noen si, men likevel inneholder den mer enn nok koffein til å ha en oppkvikkende effekt.


Espresso

Den italienske espressoen blir ofte servert i en liten kopp på rundt 30ml. På tross av dette inneholder de som regel et sted mellom 40 og 75mg koffein. Dette er altså kaffe som er sterk på smak, men den inneholder ofte for lite koffein til at man kan regne med at den vil ha effekt. Kanskje ikke så rart at mange italienerne bestiller en dobbel?


Latte, Cappuccino, Mocha og andre kaffedrikker med melk

Siden disse kaffedrikkene er basert på espresso vil det være ganske enkelt å regne seg frem til koffeininnholdet. En enkel latte vil for eksempel inneholde et sted mellom 40 og 75mg koffein, mens en dobbel vil inneholde mellom 80 og 150mg.Kilder:

EFSA; Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to caffeine and increased alertness pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/20061.

Focus on food safety; How much coffee in your coffee? (https://focusonfoodsafety.wordpress.com/2014/02/21/how-much-coffee-in-your-coffee/)PP-CLV-NOR-0251