Spørsmål og svar

Spørsmål og svar


Her finner du svar på ofte stilte spørsmål, og andre ting du kanskje lurer på om oss eller våre produkter.

Kontakt gjerne vår kundeservice på gratis telefon 800 80 818 eller e-post kundeservice@vnp.no


Funderinger

Selges produktene i flere land?

Ja, Vesterålens Naturprodukter markedsfører og selger sine produkter i Norge, Sverige, Finland og Danmark.


Kan man kombinere flere produkter?

Ja, flere av våre produkter kan kombineres. Omega-3 produktene inneholder ikke vitamin A slik at man fint kan kombinere med andre produkter som inneholder vitamin A. Flere av våre produkter inneholder imidlertid vitamin D og vitamin E. Velger du å kombinere produkter eller øke doseringen må du vurdere den totale mengden vitaminer i forhold til anbefalingene for daglig inntak. Hvis du er usikker på innhold, finner du en oversikt for hvert produkt på våre produktsider. Spør oss gjerne om råd eller snakk med din lege dersom du er i tvil om et produkt eller en kombinasjon av produkter er det rette for deg.


Marin eller vegetabilsk omega-3?

Det finnes forskjellige typer omega-3: vegetabilsk (ALA) fra planter og frø, og marint omega-3 (EPA og DHA) fra fisk og skalldyr.

EPA og DHA er langkjedede fettsyrer med dobbeltbindinger. EPA har 5 dobbeltbindinger, mens DHA har 6 dobbeltbindinger.

Plantefett (ALA) er også en langkjedet fettsyre, men har færre dobbeltbindinger enn EPA og DHA og dermed noe kortere. Kroppen vår kan omdanne plantefett (ALA) til EPA og DHA, men kun i små mengder.


Hvilken holdbarhet har produktene?

Holdbarhetsdatoen finner du på etiketten.


Kan barn spise Argus?

Argus er et kosttilskudd for voksne.

Alternativt vil vi anbefale vårt Multivitamin-mineraltilskudd til barn over 11 år.


Kan barn spise CellaVie Melkesyrebakterier?

Ja, man kan trygt gi dette produktet til barn over 3 år, dersom de tåler melk.


Kvalitet og sporbarhet

Vesterålens Naturprodukter har høyt fokus på kvalitet, som omfatter full sporbarhet av råvarer og produksjonsprosesser, samt analyser av hver produksjon som sikrer at omega-3 produktene tilfredsstiller gjeldende kvalitetskrav. Les mer om kvalitet på våre nettsider.


Kan personer med melkeallergi spise CellaVie Melkesyrebakterier?

Personer som har laktoseintoleranse, og som heller ikke tåler syrnede melkeprodukter, kan spise melkesyrebakterier i form av kosttilskudd. Personer med melkeallergi anbefales derimot IKKE CellaVie Melkesyrebakterier. Årsaken er at bakteriestammene er dyrket i en substans som inneholder melk (mulige sporstoffer).


Hvilken gelatin benyttes i våre kapsler?

I omega-3 produktene benyttes utelukkende gelatin fra storfe (bovint). Halal- og/eller koshergodkjent.


Hva er forskjellen på etylester og triglyserid?

Det finnes to typer fiskeoljekonsentrater: Etylester og konsentrert triglyserid. Noen produkter er konsentrert triglyserid, mens andre er i etylesterform. Både etylester og konsentrert triglyserid er fremstilt av fisk, og konsentrert på samme måte.

Konsentrert triglyserid gjennomgår en litt lengre produksjonsprosess enn etylester. Dette har ingen helsemessige effekter.

Fri Flyt Omega-3 og Fri Flyt Flex er i etylesterform, mens Fri Flyt Pluss og Fri Flyt Junior er konsentrert triglyserid.


Hvorfor er prisen høyere på Fri Flyt Pluss?

Dette er et kombinasjonsprodukt, hvor du får tilskudd av både omega-3 og kalsium i en kapsel. Dette gjør at produktet har en høyere pris enn Fri Flyt Omega-3. På våre produktsider finner du oversikt over priser og innhold i de forskjellige produktene.


Hvordan skille mellom de forskjellige omega-3 produktene på markedet?

Blant de store aktørene på markedet er det liten kvalitetsforskjell på fiskeoljen. I Norge er det meget strenge krav til kvalitet og renhet ved salg av slike produkter. Det foretas også jevnlige kontroller av både leverandørenes produksjonsprosesser og ferdige produkter. Det er mange produkter å velge mellom, og vi forstår at det ofte kan være vanskelig å vite hva man skal se etter. Som sagt er det praktisk talt ingen kvalitetsforskjell mellom de forskjellige omega-3 produktene, og vi mener derfor at det er relevant å sammenligne prisen for en dagsdose omega-3 eller pris per gram omega-3 fra de forskjellige produktene. For mange er det viktig at man slipper å spise flere produkter, eller store mengder, for å oppnå dagsdosen. Hvis du fortsatt er usikker, så ta kontakt med vår kundeservice som vil gi deg veiledning.


Jeg opplever "transmak" etter inntak?

Enkelte kan oppleve oppstøt med "transmak" etter inntak av omega-3 kapsler. Det anbefales da å innta kapslene under et måltid, eller på kvelden før man legger seg.


Kan personer med fiskeallergi spise omega-3 kapsler?

Hvis du er allergisk mot fisk så snakk alltid med din lege før du begynner å spise omega-3 produkter.


Hva er forskjellen på Fri Flyt Omega-3 og Fri Flyt Pluss?

Forskjellen er mengden omega-3 per kapsel, størrelsen på kapslene og hvilke vitaminer og mineraler som er tilsatt. Anbefalt dagsdose av Fri Flyt er 2 kapsler daglig, mens anbefalt dagsdose for Fri Flyt Pluss er 3 kapsler.

Fri Flyt Pluss er et kombinasjonsprodukt som i tillegg til omega-3 og vitaminene D3, K2 og B6, inneholder kalsium. 3 kapsler gir tilskudd av 483 mg ren kalsium. På våre produktsider finner du oversikt over innhold i de forskjellige produktene.


Hva betyr et regelmessig inntak av omega-3 og trenger jeg det?

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken. Dette tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Om du ikke spiser fet fisk eller spiser lite fet fisk, anbefaler VNP et daglig tilskudd av omega-3 fra fiskeolje.

Omega-3 (EPA og DHA) bidrar til normalfunksjon av hjertet.

Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

Omega-3 (DHA) bidrar til normalt syn og hjernefunksjon.

Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.

Omega-3 er essensielle fettsyrer som kroppen din er avhengig av for å opprettholde livsviktige funksjoner. Kroppen kan ikke selv lage omega-3 (EPA og DHA) i større mengder og må derfor få det tilført gjennom kostholdet.

Mer enn 10.000 studier bekrefter at omega-3 kan være godt for hjerte, hjerne og øyehelse.


Er forholdet mellom omega-3 og omega-6 viktig?

Ditt inntak av omega-3 og omega-6 har betydning for fettsyrebalansen i kroppen. Ideelt sett bør det være et 1:3 forhold mellom omega-3 og omega-6. Dessverre er det slik at i vårt moderne vestlige kosthold, er mengden omega-6 i forhold til omega-3 opptil 20 ganger mer i stedet for 3 ganger mer. Et sunt og variert kosthold rikt på omega-3 fettsyrer kan gi en bedre balanse mellom disse to typene fettsyrer.


Kan gravide og ammende benytte Fri Flyt-produktene?

Gravide og ammende bør generelt utvise forsiktighet ved bruk av kosttilskudd, og det anbefales at man rådfører seg med lege før inntak.


Har omega-3 produktene dokumentert effekt?

Ja, omega-3 fettsyrene EPA og DHA som er hovedingrediens og virkestoff i våre omega-3 produkter, er blant det mest studerte og best dokumenterte i verden.

Omega-3 (EPA og DHA) bidrar til normalfunksjon av hjertet.

Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

Omega-3 (DHA) bidrar til normalt syn og hjernefunksjon.

Positiv helseeffekt oppnås ved daglig inntak av 250 mg DHA.

Omega-3 er essensielle fettsyrer som kroppen din er avhengig av for å opprettholde livsviktige funksjoner. Kroppen kan ikke selv lage omega-3 i større mengder og må derfor få det tilført gjennom kostholdet.

Mer enn 10.000 studier bekrefter at omega-3 kan være godt for hjerte, hjerne og øyehels


Hva er forskjellen mellom fiskeolje og krillolje?

Virkestoffene i krillolje og fiskeolje er de samme; omega-3 fettsyrer. En betydelig andel av omega-3 fettsyrene i krillolje er bundet som fosfolipider, mens omega-3 fra fiskeolje er i form av triglyserider. Krillolje har et naturlig innhold av Astaxanthin, og det er dette som gir krilloljen den røde fargen.


Hva er forskjellen mellom omega-3 i kapsler og flytende tran?

Tran utvinnes fra torskelever, mens oljen i omega-3 kapsler vanligvis utvinnes fra fiskekjøttet av småfisk som anchoveta, sardiner, krill etc.

Forskjellen på eksempelvis Fri Flyt Omega-3 og tran er i hovedsak at du må drikke mye mer olje, fordi tran er et ukonsentrert produkt, mens Fri Flyt Omega-3 er høykonsentrert. I tillegg må du se på hvilke vitaminer som er tilsatt, og mengden av disse. Fri Flyt Omega-3 inneholder vitaminene D og E, mens tran inneholder vitamin A, D og E.


Hva er forskjellen mellom fiskeolje og selolje?

Virkestoffene i selolje og fiskeolje er de samme; omega-3 fettsyrene (EPA, DHA og DPA).

Når det gjelder konsentrerte fiskeoljer, som Fri Flyt-produktene, er mengden EPA og DHA mye høyere enn ukonsentrerte seloljeprodukter. Det betyr at du må innta flere selolje-kapsler i forhold til Fri Flyt-kapsler for å oppnå samme mengde omega-3 (EPA og DHA).

I en vanlig Fri Flyt-olje er det mellom 3,5-6 % DPA. Mengden DPA i en vanlig selolje er den samme.


Kan barn spise Fri Flyt-produktene?

Små barn kan ha problemer med å svelge kapsler. Vi har derfor valgt å anbefale Fri Flyt Omega-3 og Fri Flyt Pluss fra fylte 6 år. Vi har også et eget produkt for barn og voksne som ikke liker å svelge kapsler. Fri Flyt Junior er tyggbare geleputer med frisk smak av sitron. Fri Flyt Junior anbefales fra fylte 3 år.


Hvor kommer fiskeoljen fra og hvilken fisk brukes?

Oljen kommer fra pelagiske stimfisk fanget i Stillehavet utenfor Peru og Chile (Sør-Amerika). Pelagisk fisk lever høyt oppe i vannlagene, og spiser plankton. Typiske pelagiske arter er lodde, anchoveta, sardiner og krill.

Fiskeoljen som benyttes i Fri Flyt-produktene kommer fra anchoveta og sardiner, og er levert med opprinnelsessertifikat som gjør at oljen kan spores tilbake til fiskefelt. Oljen raffineres i Canada - etter våre spesifikasjoner og blir videre transportert til våre leverandører, for produksjon og innkapsling.


Hvor finner jeg innholdsfortegnelser på produktene?

Dersom du går inn i vår Nettbutikk på vår hjemmeside, og videre på "Les mer" om produktet, finner du komplett innholdsfortegnelse.

Du kan også ringe kundeservice på telefon 800 80 818 eller sende oss en e-post til kundeservice dersom du har spørsmål om våre produkter.

Trenger du råd og veiledning om kosthold og kosttilskudd er våre kundeveiledere alltid klare til å hjelpe deg!