Egg og sildtårta
Egg og sildtårta
Få ting passer bedre sammen enn egg og sild. Men visste du at de begge kan være gode for fruktbarheten? Det viser i alle fall vår svært uetterrettelige, men entusiastiske synsing omkring temaet.

Egg og sildtårta

Egg og sildtårta


Få ting passer bedre sammen enn egg og sild. Men visste du at de begge kan være gode for fruktbarheten? Det viser i alle fall vår svært uetterrettelige, men entusiastiske synsing omkring temaet.


Egg og sildtårta

Foto: Eva Brænd. © Norwegian Seafood Council


Først: Litt historie

Påsken handler om egg. I Norge mer enn dobler vi vårt forbruk av egg i påsken og spiser over 20 millioner egg de fem dagene påskehøytiden varer. Påskeharen, i motsetning til alle andre harer, legger også egg, og barn i alle aldre jakter på disse dekorerte hare-eggene som er fylt med sjokolade og marsipan.


Dekorerte egg er mye eldre enn påsken, og både egg og harer har en lang historisk tradisjon som fruktbarhetssymboler. De gamle romerne mente at alt liv kom fra egget, og i den kristne tradisjonen er egget knyttet til Jesu oppstandelse som et symbol på at det innenfor det som er hardt, finnes nytt liv.


Nok eggende prat

Så da lurer du kanskje på hva alt dette eggesnakket har å gjøre med sild, og her kommer vi til poenget: Sild er, med sitt høye protein- og næringsinnhold, svært gunstig for kroppens virilitet, for å si det på den måten. Den gjør deg rett og slett mer levende, og er bra for både sinnets og kroppens munterhet. Vi skal ikke påstå at sild gjør deg mer fruktbar, det har vi ikke forskningsmessig belegg for, du får heller vurdere selv om du tror at nettopp sild kan gi et godt og aktivt liv med mange etterkommere!


Derfor mener vi det er et godt råd å inkludere sild sammen med egg i påsken. At det smaker fantastisk sammen, får du ta som en ren bonus.


Her er en god oppskrift på en tradisjonsrik svensk festrett av sild:


8 porsjoner

Ingredienser


Bunn:

300 g ekstra grovt mørkt rubrød uten skorpe

1 krm (1/5 ts) karve

125 g smør


Fyll:

4 egg

200 g kryddersildfilet

200 g naturell kremost

3 dl lettrømme

½ ts sukker

2 ss sildelake

1 ts hvitvinseddik

1 ts sennep

1 dl hakket dill

1 dl finklipt gressløk

½ ts salt

½ krm pepper

3 plater gelatin


Pynt:

4 egg

½ liten rødløk

200 g kryddersildfilet

litt dill

springform, 24 cm i diameter

bakepapir


Slik gjør du:

  • Skyll av kryddersildfiletene og smak på dem. Legg dem i kaldt vann en times dersom de er for salte.
  • Kok alle 8 eggene i 10 minutter. Avkjøl dem i kaldt vann.

Bunn:

  • Skjær skorpe av brødet og vei opp 300 g og kjør det i foodprosessor til det er findelt. Ha i knust karve og halvsmeltet smør. Bland sammen til en fast deig. Ha bakepapir bunnen på formen og smør kantene. Trykk brødblandingen sammen til et fast lag i bunn av formen.

Fyll:

  • Rør sammen kremost og lettrømme til en jevn masse.
  • Tilsett sukker, sildelake, eddik og sennep. Rør inn dill og gressløk.
  • Smak til med salt og pepper. Skjær sildefiletene i tynne biter og legg den i. Skrell 4 egg, del dem i biter og vend dem inn i røren.
  • Ha gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter, og kryst ut vannet når de er myke. Kok opp vann, ta av en spiseskje som blandes med gelatinen i en bolle.
  • Løs gelantinen opp i et par spiseskjeer kokende vann. Avkjøl gelatinen litt, og bland inn en spiseskje av fyllet.
  • Vend gelatinblandingen raskt inn i resten av fyllet med slikkepott.Hell røren i et jevnt lag over brødbunnen i formen. Dekk til og sett formen kaldt. Den kan godt lages dagen før.

Pynt rett før servering.


Del resten av eggene i skiver og skjær rødløk i tynne båter. Del silden i tynne skiver og fordel alt utover ”tårtan”. Pynt med dill til slutt.