Blåbær
Ikke bare blåbær!
Blåbær har vært benyttet både på grunn av den gode smaken og næringsinnholdet i hundrevis av år – det er ikke uten grunn det har blitt så populært.

Ikke bare blåbær

Ikke bare blåbær!


Blåbær har vært benyttet både på grunn av den gode smaken og næringsinnholdet i hundrevis av år – det er ikke uten grunn det har blitt så populært.


Blåbær

Blåbær er i Norge mest kjent som det viltvoksende bæret med rødblått fruktkjøtt vi finner i skogen på sensommeren.


Mest omsatt i varehandelen er derimot de såkalte «hagebærene» som blir dyrket på busker. De er større, søtere og har en mildere smak enn de viltvoksende blåbærene. I tillegg er blåfargen begrenset til skinnet, så man blir ikke blå på tungen av å spise hageblåbær.


Blåbær i mat

Friske blåbær kan brukes i fruktsalater, frokostblandinger og smoothier. I tillegg passer de utmerket i søte fristelser som blåbærmuffins og blåbærpai. Eller hvorfor ikke bare spise dem som de er, med litt melk og sukker på?


Det er også gammel tradisjon i Norge å lage saft og syltetøy av skogsblåbær. Blåbærsaft er nydelig som drikke, og blåbærsyltetøy er en favoritt på pannekaker og vafler.


Antioksidanter

De aktive stoffene i blåbær kalles antocyanosider og flavonoider, og er blant annet med å gi bærene den blå fargen. Disse stoffene er såkalte antioksidanter.


Antioksidanter motvirker oksidativt stress, eller celleskade, på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler og organer må beskyttes mot oksidasjon.


Beskytter cellene i kroppen

Frukt, grønnsaker og andre vegetabilske matvarer inneholder flere tusen ulike typer antioksidanter (antocyanosider, flavonoider, karotenoider osv.).


Det er svært store forskjeller i konsentrasjon av antioksidanter mellom ulike planter. En rekke krydderplanter har mye høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker. Bær har ofte en høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker.


Argus blåbærekstrakt

Argus er et kosttilskudd med blåbærekstrakt, og har lenge vært et av våre mest populære produkter.


I tillegg til blåbær inneholder Argus lutein, som er et pigment i karotenoid-familien. På samme måte som antocyanosider og flavonoider gir farge til blåbær, gir lutein gulfarge til blant annet fløyelsblomsten.


Argus inneholder også vitamin A og sink som bidrar til synets normale funksjon, selen som bidrar til en normal funksjon av immunforsvaret og vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Les mer om Argus blåbærekstrakt her.Kilder:

Helsedirektoratet

Opplysningskontoret for frukt og grønt


Ref. PP-STX-NOR-0043