blogg_femsupergronsaker_1140x600.jpg

5 supergrønnsaker

Alle grønnsaker er sunne, men noen inneholder mer næringsstoffer enn andre. Her er fem av de sunneste grønnsaker du kan velge i høst.

Brokkoli - rik på vitaminer

Denne grønne buketten er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Brokkoli er rik på vitamin A, C, K, E og folinsyre. I tillegg er det en god kilde til mineralene jern, kalsium og kalium.

Brokkoli er kjempegodt i wok, salater, paier, suppe eller som tilbehør til middagen.

Grønnkål – kostfiber, vitaminer og mineraler
Denne bladgrønnsaken lever opp til supergrønnsaksmerkelappen! Den inneholder store mengder kostfiber, kalsium, vitamin A (i form av betakaroten), vitamin E, vitamin B6, B-vitaminet folat og vitamin C.

Grønnkålen kan gjerne smørdampes på samme måte som brokkoli. Den smaker også godt i salater, suppe, coleslaw, i pesto, i smoothie eller du kan lage grønnkålchips.

Løk – rik på flavonoider
Løk smaker ikke bare godt og passer fortreffelig i en rekke retter, den er også full av supersunne flavonoider.

Gul løk er den mest vanlige på det norske markedet. Rå passer den godt opphakket på pølser og hamburger, i salater, i salsa eller i smørbrød. Den er også god som ingrediens i en rekke middagsretter og kan kokes, dampes, grilles eller stekes.

Tomaten – rik på lykopen
De fleste av oss er glade i tomater. Denne grønnsaken er en av de beste kildene til karotenoidet lykopen (som også gir tomaten den røde fargen). Det høye innholdet gjelder også i flådde tomater og puré!

Tomat har også store mengder av betakaroten, samt vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress og vitamin C som bidrar til immunforsvarets normale funksjon.

Det finnes mange ulike typer tomater. Dette er en grønnsak som passer like godt som snacks, på brødskiven eller i salater, som på pizza, i sauser eller i tacoen.

Gulrøtter – rike på betakaroten
Gulrøtter er svært rike på fiber og vitaminer og da særlig betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud, normalt syn og et normalt immunsystem. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber. som er gunstig for fordøyelsen.

Rå gulrot kan brukes som et mellommåltid, og passer godt i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til fisk og andre middagsretter. Den kan også kokes, bakes, brukes i supper, gryter, stuinger, rotmos eller i wok. Dessuten er den deilig i pickles og i kaker.

Kilde: forskning.no, nhi.no, frukt.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.