Solens vitamin
Vitamin D er viktig for både voksne og barn, og spesielt nå som vi går årets mørkeste tid i møte. Vitamin D er viktig for at immunforsvaret skal kunne gjøre jobben sin. I tillegg bidrar det, sammen med kalsium, til at kroppen opprettholder et sterkt skjelett.
Hvordan får du i deg nok vitamin D?
Du kan tilføre kroppen vitamin D ved å oppholde deg i solen, spise fet fisk eller et kosttilskudd. Sterkt sollys trigger D-vitaminproduksjon i huden din. Deretter gjør leveren, nyrene og cellene i kroppen dette om til den mest aktive formen av vitamin D; nemlig vitamin D3.
Hvor mye vitamin D trenger du?
Helsedirektoratet anbefaler alle voksne og barn over 2 år å innta 10 mikrogram vitamin D per dag. Dette gjelder også for spedbarn, gravide og ammende. Etter fylte 75 år økes anbefalingen til 20 mikrogram om dagen.
Det er flere faktorer som påvirker kroppens D-vitamin status:
- Om du dekker deg til når du oppholder deg i solen, eller bruker solfaktor 8 eller mer. Solfaktor blokkerer nemlig effektivt UVB-strålene kroppen trenger for å produsere vitamin D.
- Om du har mørk eller lys hud. Mørkere hud inneholder nemlig melanin, et stoff som begrenser hudens produksjon av vitamin D når den kommer i kontakt med solstråler.
- Hvor du bor. Solen på våre breddegrader er ikke sterk nok til at kroppen kan tilstrekkelig produsere D-vitamin mellom oktober og april.
- Om du er overvektig. Kroppen vår lagrer vitamin D i fettlaget. Ironisk nok vil overflødig kroppsfett trekke til seg D-vitaminene, og gjør dem dermed utilgjengelig for benvevet og andre viktige funksjoner. Jo mer kroppsfett man har, jo mindre tilgjengelig vitamin D finnes det for resten av kroppen.
Hvor gammel du er. Ettersom du blir eldre minsker kroppens evne til å produsere vitamin D når den blir utsatt for sollys. Eldre som oppholder seg innendørs eller dekker seg til i solen står i fare for å få D-vitaminmangel.
Vitamin D i mat og kosttillskudd
Hovedkilden til vitamin D i mat er fet fisk som laks, makrell, kveite og sild samt lever og egg. I tillegg tilsettes melk av typen ekstra lett, margarin og smør vitamin D. For å dekke ditt daglige behov for vitamin D gjennom kostholdet kan du:
- Spise ca. 107 gram laks (10 mikrogram)
- Spise 2 kokte egg, 45 gram røkelaks, 20 gram smør eller margarin og drikke 3 glass ekstra lett melk (10,5 mikrogram)
- Spise 2 porsjoner makrell i tomat, 30 gram gravlaks, 15 gram smør eller margarin og drikke 4 glass ekstra lett melk (10 mikrogram)
- Spise kosttilskudd. Kosttilskudd er også et alternativ for å sikre at man får dekket det daglig anbefalte inntaket av vitamin D.
Vesterålen's Omega-3 inneholder vitamin D. Spiser du 2 kapsler per dag får du i deg 5 mikrogram vitamin D, i tillegg til det du får i deg gjennom maten du spiser.
Vitamin D kan vi risikere å få for lite av, spesielt her Norden hvor vi ikke får så mye sollys en stor del av året. Vitamin D dannes naturlig i huden når den eksponeres for sollys. Vitamin D tar vare på immunforsvaret, skjelettet, tennene og musklene.
Ta vare på helsen med Vesterålen's Omega-3. De essensielle fettsyrene EPA og DHA i omega-3 er er godt for hjerte, hjerne og syn*. I tillegg har vi tilsatt vitamin D som bidrar til immunforsvarets normale funksjon.