blogg_solensvitamin_1140x600.jpg

Solens vitamin

Vitamin D er viktig for både voksne og barn, og spesielt nå som vi går årets mørkeste tid i møte. Vitamin D er viktig for at immunforsvaret skal kunne gjøre jobben sin. I tillegg bidrar det, sammen med kalsium, til at kroppen opprettholder et sterkt skjelett.

Hvordan får du i deg nok vitamin D?

Du kan tilføre kroppen vitamin D ved å oppholde deg i solen, spise fet fisk eller et kosttilskudd. Sterkt sollys trigger D-vitaminproduksjon i huden din. Deretter gjør leveren, nyrene og cellene i kroppen dette om til den mest aktive formen av vitamin D; nemlig vitamin D3.

Hvor mye vitamin D trenger du?

Helsedirektoratet anbefaler alle voksne og barn over 2 år å innta 10 mikrogram vitamin D per dag. Dette gjelder også for spedbarn, gravide og ammende. Etter fylte 75 år økes anbefalingen til 20 mikrogram om dagen.

Det er flere faktorer som påvirker kroppens D-vitamin status:

  • Om du dekker deg til når du oppholder deg i solen, eller bruker solfaktor 8 eller mer. Solfaktor blokkerer nemlig effektivt UVB-strålene kroppen trenger for å produsere vitamin D.
  • Om du har mørk eller lys hud. Mørkere hud inneholder nemlig melanin, et stoff som begrenser hudens produksjon av vitamin D når den kommer i kontakt med solstråler.
  • Hvor du bor. Solen på våre breddegrader er ikke sterk nok til at kroppen kan tilstrekkelig produsere D-vitamin mellom oktober og april.
  • Om du er overvektig. Kroppen vår lagrer vitamin D i fettlaget. Ironisk nok vil overflødig kroppsfett trekke til seg D-vitaminene, og gjør dem dermed utilgjengelig for benvevet og andre viktige funksjoner. Jo mer kroppsfett man har, jo mindre tilgjengelig vitamin D finnes det for resten av kroppen.

Hvor gammel du er. Ettersom du blir eldre minsker kroppens evne til å produsere vitamin D når den blir utsatt for sollys. Eldre som oppholder seg innendørs eller dekker seg til i solen står i fare for å få D-vitaminmangel.

Vitamin D i mat og kosttillskudd

Hovedkilden til vitamin D i mat er fet fisk som laks, makrell, kveite og sild samt lever og egg. I tillegg tilsettes melk av typen ekstra lett, margarin og smør vitamin D. For å dekke ditt daglige behov for vitamin D gjennom kostholdet kan du:

  • Spise ca. 107 gram laks (10 mikrogram)
  • Spise 2 kokte egg, 45 gram røkelaks, 20 gram smør eller margarin og drikke 3 glass ekstra lett melk (10,5 mikrogram)
  • Spise 2 porsjoner makrell i tomat, 30 gram gravlaks, 15 gram smør eller margarin og drikke 4 glass ekstra lett melk (10 mikrogram)
  • Spise kosttilskudd. Kosttilskudd er også et alternativ for å sikre at man får dekket det daglig anbefalte inntaket av vitamin D.

Vesterålen's Omega-3 inneholder vitamin D. Spiser du 2 kapsler per dag får du i deg 5 mikrogram vitamin D, i tillegg til det du får i deg gjennom maten du spiser.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.