Omega3_1140x600.jpg

Omega-3

Omega 3 kalles de flerumettede fettsyrene som finnes i planter og fisk. Kroppene våre er avhengige av disse fettsyrene for viktige funksjoner i kroppen.

Korte vs lange fettsyrekjeder

Det er nødvendig for kroppen at omega 3-fettsyrene tilføres gjennom kostholdet vårt. Bare den såkalte "korte" Omega 3-fettsyren alfa-linolensyre (ALA) er hentet fra planter, mens lange Omega 3-fettsyrer, dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA) er hentet fra marine dyr. Disse lange fettsyrekjedene kan være til nytte for kroppen. Primært forekommer disse i fet fisk som makrell, sardiner, ansjos, sild og laks.

Omega 3-fettsyrer som er essensielle

ALA er en essensiell omega 3 fettsyre som kroppene våre ikke kan produsere selv. DHA og EPA er også referert til som essensielle fettsyrer, da det ikke er mulig å konvertere dem fra andre typer fett, de må tilføres gjennom kosten eller omdannes fra den essensielle fettsyren ALA.

Omega 3 er bra for kroppen

Forskning viser at essensielle fettsyrer er bra for kroppen. De lange omega 3-fettsyrene EPA og DHA er bygget inn i celleoverflaten, hvor de kan omdannes til nevrotransmittere (eikosanoider) i kroppen.
 
Mye umettet fett i form av omega 3-fettsyrene DHA og EPA holder celleoverflaten myk og bidrar til normal funksjon av hjertet*. Fettsyren DHA bidrar igjen til å opprettholde normal hjernefunksjon og syn*.

Omega 3-fettsyrer fra planter eller fisk

Omega 3 tatt fra planteriket oppstår som den "korte" ALA-fettsyren og må omdannes til "lange" EPA-fettsyrer, og i neste trinn DHA, før kroppen kan nyttegjøre seg av den.
 
Marine dyr og fisk som spiser alger rike på EPA og DHA får et høyt innhold av disse fettsyrene. Når små sjødyr spises av større marine dyr, blir konsentrasjonen av de lange Omega 3-fettsyrene høy. Når vi mennesker spiser sjødyr, får vi en økt mengde av de sunne umettede fettsyrene i kroppen.
 
Mennesker kan sannsynligvis ikke konvertere ALA til EPA på en effektiv måte, og vi må derfor spise mye mer planteoljer enn fiskeoljer for å oppnå samme nivå av Omega 3-fettsyrene EPA og DHA i kroppene våre.

Omega 3- og Omega 6-fettsyrer i kostholdet

Omega 3 i kostholdet vårt kommer vanligvis fra matlagingsfett basert på rapsolje, som margarin (flytende) (inneholder korte fettsyrer, ALA) og fra fisk (inneholder langkjedede fettsyrer, EPA og DHA). Noen typer nøtter, som valnøtt, inneholder omega 3. Solsikke-, mais- og olivenolje inneholder små mengder omega 3-fettsyrer.

Det er balansen mellom fettsyrene som er viktig

For å få en optimalisert effekt må umettede fettsyrer inntas i balanserte mengder, det er ikke nok å bare få umettede fettsyrer.
 
I moderne kosthold får vi ofte i oss for mye av Omega 6-fettsyrene, fra planteoljene og margarin, sammenlignet med hvor mye av omega 3-fettsyrene fra sjømat og fisk vi får i oss.
 
Omega 3 og omega 6 fettsyrer gir opphav til forskjellige nevrotransmittere, som ofte har motsatte effekter. Ubalanse mellom de ulike fettsyrene kan derfor føre til dårligere helse. Forskjellen mellom omega 3 og omega 6 er at omega 3 har en dobbeltbinding tre ledd fra enden av fettsyrekjeden, mens omega 6 har en dobbeltbinding seks ledd fra enden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.

Vi respekterer personvernet ditt og deler aldri informasjonen din. Les mer her.